"Оскар”-ите може да сменят "дома си" от 2014г. Академия за кинематографично изкуство и наука на САЩ разглежда възможността церемонията по връчване на престижните награди да бъде провеждана на ново място, а не в "Кодак тиътър", както бе досега, съобщи Холивуд рипортър.

Американската киноакадемия е уведомила компанията CIM Group, която е собственик на Кодак тиътър, че през 2014 година може да премести мястото, където се организира церемонията. Президентът на киноакадемията - Том Шерак, отбелязва в интервю за Холивуд рипортър, че просто ще бъде разгледана възможността, което не означава, че киноакадемията задължително ще се откаже от Кодак тиътър.

"Представители на Кодак тиътър и на други кинотеатри ще дадат заявките си и съветът на директорите на киноакадемията ще вземе окончателно решение", обяснява Шерак.

Церемонията по връчване на наградите "Оскар" се организира в Кодак тиътър от 2002 г. В подписания с киноакадемията договор е посочено, че след като изтече 10-годишният контракт, споразумението може да бъде разтрогнато и да се потърси ново място за провеждане на церемонията.

Сайтът The Wrap посочва, че от 2011 г. се говори за финансови проблеми на Кодак тиътър. Макар от кинотеатъра да отричат, че става дума за банкрут, признават, че имат проблеми и са потърсили помощта на инвестиционни банки за решаването им.