1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,818.0

Разследват "Лукойл” за монопол и картел

БГ Бизнес
 

Икономическото министерство е сезирало антимонополната комисия

Съществуват съмнения за картелно и монополно положение на "Лукойл” на пазара на горива.
Становището е на Комисията за защита на конкуренцията, която започва производство по темата.

В становището на комисията се казва, че се забелязва сходно движение на цените на горивата на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение. Изтъква се също, че договорните отношения на „Лукойл” с други фирми са направени така, че биха могли да доведат до затваряне на пазара. Това становище идва след като енергийният министър съобщи, че е сезирал Комисията за защита на конкуренцията за господстващо монополно положение на рафинерията.

„Взимаме повод от мотивите на решението на съда, където се казва, че спирането на рафинерията заплашва доставките от съвсем друга компания - от „Лукойл Авиейшън”, и моят въпрос е дали този акт от „Лукойл Авиейшън”, който всъщност провокира паника в авиопревозвачите, дали това не е злоупотреба с господстващо положение”, обясни министър Трайчо Трайков.

Въпреки отнетия лиценз, са изнасяли самолетно гориво през цялата седмица

в която рафинерията работеше на авариен режим. Това се е случило със знанието и молбата на агенция Митници, за да се избегне недостигът на керосин.

„Джет не можете да намерите посмъртно, да го организирате като логистика - абсурд, аз ви го заявявам най-отговорно като експерт със самочувствие да съм наясно с материята", заяви обаче Димитър Добрев.

Министърът на транспорта потвърди, че досега количества керосин от държавния резерв не са ползвани.

Днес бяха разброкирани доставки за още 10 дни

В момента мощностите на рафинерията в Бургас работят на 70 процента, а до утре ще са в обичайния си график. Работещите в Нефтохим обаче остават в стачна готовност.

По-рано днес „Лукойл” съобщи, че понижава цените на едро на масовите горива. Което означава по-ниски цени и по бензиностанциите.

Стъпката идва, след като митническата служба отне ключов лиценз на рафинерията, но съдът отмени решението. Спорът може да ескалира, тъй като се очакват нови съдебни решения.


Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии