Връща ли се модата на тапетите и как се правят рисуваните тапети днес? Какви качества трябва да притежава един дизайнер на тапети?

Как у дома може да се сдобием с гледка като от прозореца на някой нюйоркски апартамент? Отговорът - с фототапет. Създател на такива красиви гледки е Никола Константинов - графичен дизайнер, но голямата му е любов е интериорния дизайн. Затова Никола от 4 години се занимава с дизайн на тапети.

"Наистина в началото търсенето на клиентите беше на брезови горички, на стада, овчари... и така доста пасторални картини. А в момента вече наистина има една доста сериозна визуална култура на всеки клиент, когато дойде”, каза Никола.

„Това са векторните графики... Под тези графики фактически са изображения, които също преливат и отделно има фон, който е зададен”, показа той.

Всъщност Никола не рисува тапетите. Купува изображения, които обработва с компютър. Наслагва картини, играе си с цветовете, създава образи. И спокойно можем да кажем, че изпълнява желания!

„Един българин, който дълги години живее и работи в Щатите, и доколкото си спомням 1995 г. има подписан договор със Стивън Спилбърг за една продукция, в която вземат участие заедно. И фактически, именно договорът, който е със Спилбърг, с печатите и подписа на самия Спилбърг, беше направен и залепен в банята му”, си спомни още дизайнерът.

За Никола хубавите идеи се раждат на приглушена светлина, тиха музика, без уиски и... съвсем случайно.

А за стените в новия си апартамент, Никола има доста интересна идея: „Харесал съм една черно-бяла еротична фотография”.

Колкото до тапетите и модата за Никола такъв въпрос не съществува.

"Всеки един тапет... въплъщава търсенето на клиентите, пропорциите на самия тапет, цветовете, които се използват. Както виждаме, технологиите вече позволяват нещо, което искаме и което ни липсва. Просто наистина едно изображение да си заспива в дадения интериор! Той не се връща, той винаги е бил там”, казва той.