Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е арестуван в Бразилия. Това потвърдиха за bTV от Федералната полиция в страната. Боевски е арестуван с 10 килограма съмнително вещество в багажа на летище Гарульос в Сау Паулу в понеделник.

При полевия тест 4 килограма са отговорили на кокаин. Мъжът не е сниман при задържането му от полицията, за да бъде предпазена самоличността на непълнолетната му дъщеря, с която е пътувал. Смята се, че в момента олимпийският ни шампион се намира в затвора Пиньейрос. Боевски е арестуван, а дъщеря му Сара продължила пътуването си към София.

На Гълъбин Боевски вече са му повдигнати обвинения, научи bTV от свои източници.Информацията все още не е потвърдена официално от българските власти.

От Софийската градска прокуратура, заявиха, че до момента нямат никаква информация по случая. По закон тя е компетентна по случаи, в които има извършено престъпление от българин в чужбина.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че членството на Гълъбин Боевски в партията е прекратено през 2008 година

Близките на Боевски не бяха открити за коментар.

Присъда до 15 години

Гълъбин Боевски е един от десетките българи, които са задържани в Латинска Америка като мулета на различни пратки с кокаин. Всички те излежават своите присъди в Бразилия или в другите държави, в които са арестувани. Присъдата, която може да получи бившият спортист, е максимум 15 години за количеството наркотици, което е стандартно за подобен тип трафик.

Допреди две години на Летище София се залавяха доста мулета, които пренасяха кокаин. Сега нещата са по-различни – българите оставят товара в Централна Европа. Митниците у нас обаче залавят най-много от така наречените „дизайнерски” дроги. Те заместват известните амфетамини и кокаин с незабранени химически вещества.

Профилът на мулето

Престъпните организации, които се занимават с трафик на дрога, използват хора, които не отговарят на профила на типичния наркотрафикант, обясни в bTV Новините Стефан Бакалов от Отдел „Наркотрафик” в Агенция „Митници”.

Те използват хора, които са известни и имат оправдателни причини, за да пътуват за различен бизнес или спортни състезания. По този начин не се буди подозрение.

Той обясни още, че ролята на българите в международния наркотрафик обикновена е на средно ниво - логистика.

Историята на Боевски в новините

Това не е първият скандал около бившия спортист. През 2003 година е наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му.

През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор.

А най-големия си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.