Един от най-красивите природни резервати в Европа се намира съвсем близо до нас - на делтата на река Дунав. Наричат го царството на изчезващите есетрови риби, на застрашените пеликани и на още много безценни видове. Как нашите северни съседи се опитват да запазят това богатство - разказват Марина Евгениева и операторът Любомир Вучков:

Делтата на Дунав е единствената в света обявена изцяло за биосферен резерват. Станало е още през 1990-а година и почти от тогава се работи сериозно за защитата и възстановяването на природата. Територията на резервата е близо 4 хиляди кв. км. В миналото част от тях са били системно унищожавани в името на икономическия просперитет чрез засушаване или създаване на рибарници. Сега нещата са под строг контрол и всички дейности в делтата са съобразени с опазването на природното богатство.

„Територията е разделена на строго защитени местности - там само администрацията на биосферния резерват може да прави мониторинг и изследвания. Около тях има буферни зони, където са разрешени само дейности, които имат ниско въздействие върху околната среда, а останалото е икономически активни територии, където може да има само лека промишленост и земеделие”, коментира Силвио Ковальов от Институт за проучване и развитие на делтата на Дунав.

В района са въведени строги ограничения за строителство, и въпреки че хората тук искат да развият туризма, има ограничение и за хотелите, и пансионите. Нарушения са изключително редки. Във водите на делтата живее един рядък и много ценен вид есетрова риба. Заради драстичното й намаляване обаче е въведена 10-годишна забрана за промишлен риболов. От тази година България също наложи забрана за улова й, а плановете са тя да бъде удължена с още 5 години. Заради човешката намеса днес някои от тези древни видове могат да се видят само в музея в град Тулча.

„Моето усещане е, че ние от дунавските държави правим по нещичко, но всички хора, които вземат решенията, трябва да работят не само на ниво декларации. Трябва да се работи така, че да не говорим в минало време за рибите, птиците и растенията. Това е моето мнение и чакам някой да ме опровергае”, заяви Кристина Дину - мениджър на Екомузеен изследователски институт.

Преди дни делтата беше зарибена с един от редките видове - пастругата.

Есетровите риби са едни от най-ценните и най-древните видове в Дунава, точно заради това трябва да се прави много за опазването им. Наричат тези риби "живи изкопаеми", защото видът им е почти връстник на динозаврите. Ценни са заради хайвера си и години наред са били унищожавани с неконтролиран улов.

„Оцеляването на нашата планета е в нашите ръце, в нашето съзнание. Единственият начин да се променят нещата е да помислим върху това много внимателно и много отговорно”, каза Григоре Бабояну, директор на Биосферен резерват "Делтата на Дунав".

Бабояну работи за опазването на делтата на Дунав от 40 години и казва, че е оптимист за това райско кътче. Смята, че хората ще осъзнаят колко е важно да бъдат отговорни към природата, а не самоцелно да използват ресурсите й. Само така делтата на Дунав и всички останали защитени територии по реката могат да бъдат запазени. За Румъния това място е единственото включено в мрежата от дунавски паркове, а България има 3 - резервата Сребърна, природен парк Персина и защитената местност Калимък-Бръшлен.