Йордан Лечков влиза в кметската надпревара с присъда. Днес той беше осъден на три години условно от Ямболския окръжен съд. Кметът на Сливен трябва да плати на общината и 672 хиляди лева плюс всички разноски по делото. Обвинението срещу него е за престъпление по служба.

Кметът на Сливен беше признат за виновен за това, че е предоставил за ползване имот на четири фирми - частна общинска собственост, без провеждане на търг или конкурс. Щетите за бюджета на общината са за повече от 900 хиляди лева. Присъдата може да бъде обжалвана в 14 дневен срок пред Бургаския апелативен съд.

„Сега в случая ще я обжалвам напълно естествено, защото най-категорично заявявам, че никъде не беше доказано, както и вие днеска слушахте, някъде да съм издал документ, да съм издал заповед, черно на бяло, подпис, глас, ако щете. Затова го смятам за политически акт, знаете че от днес сме в предизборна кампания. В Сливен тя върви вече втора година", каза Йордан Лечков.

Граждански ищец по делото бе община Сливен. В хода на делото бяха разпитани десет свидетели и две вещи лица. След обявяване на присъдата, Лечков заяви пред журналисти, че е невинен и ще обжалва пред Апелативния съд в Бургас.

Делото срещу Йордан Лечков се гледа в Ямболския окръжен съд, тъй като съдиите от Окръжния съд в Сливен подадоха отвод.