Въпреки мощните магнитни бури, заради които цяла Европа остана без сигнал от и не можа да стане свидетел на пресконференцията в Холивуд, обявяване на номинациите за "Оскар” се случи, а Петя Дикова представи в студиото на "Тази сутрин”, за да представи най-важните номинации за престижната кинонаграда за 2012 г.

Номинациите за най-добър филм тази година бяха девет и сигурно ще се попитате защо не са десет, както е по-традиция? Отговорът е, че това е една от техническите промени в регламента на наградите.

Петя Дикова представи подробно силните и слаби страни на всяка една от деветте номинираните ленти за най-добър филм на годината, започвайки с най-сериозната заявка за отличието – "Артистът”, и продължавайки с "Изобретението на Хюго 3D” на Мартин Скорсезе, "Потомците” с Джордж Клуни, "Кешбол” с Брад Пит, "Дървото на живота” на Терънс Малик, "Боен кон” на Стивън Спилбърг, "Ужасно силно и адски близо” на Стивън Долдри, "Южнячки” на Тейд Тейлър.

В ефира на предаването бяха представени и претендентките за "Оскар” за най-добра женска роля – Мишел Уилямс от "Моята седмица с Мерилин, Мерил Стрийп за "Желязната лейди”, Глен Клоуз, Руни Мара от "Мъжете, които мразеха жените”.

Не забравяйте, че на 27 февруари bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията по връчване на наградите "Оскар”, която ще започне от 00:00 ч. и ще завърши в 06:30 ч. сутринта.