Повече от една година разследващите не можаха да открият кой е човекът или хората, отговорни за изтичането на скандалните записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Разследването е спряно с официално постановление на Софийската градска прокуратурата с аргумента „неизвестен извършител”, научи bTV. По досъдебното производство няма да се работи, тъй като поредната експертиза по случая, изготвена от БАН, не може да даде яснота кой или кои са виновни за оповестяването на разговорите, в които премиерът произнася репликата "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

Освен ангажимента към покойния вече пивовар и бивш шеф на баскетболната федерация, запомняща се ще остане и репликата на Борисов, с която той диктува на Танов да върне на работа уволнения митничар Вучката.

Една година държавата е неспособна, или не e заинтересована да разберe автентично ли е това изречение или е сглобено от различни подслушвани разговори.

Скандалът, известен като "Ало, Ваньо" и "Тановгейт”, придоби колосални размери и повдигна редица въпроси около работата на спецслужбите, поголовното подслушване и „опъването на чадър” над избрани бизнесмени.

Записите бяха нищени от медии, анализатори, специализирани комисии в парламента, прокуратурата и експерти. Резултатът от тези усили „по стар народен обичай” е нулев.

В края на февруари миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов хвърли цялата вина за изтичането на секретните записи върху служител на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР и агент от ДАНС. Извършителят обаче продължава да е неизвестен.

Заради цялата конспирация единственият висш държавен кадър, който пое някаква отговорност, и то принудително, е Цветлин Йовчев. Той напусна председателският пост в ДАНС, но след това бе реабилитиран от премиера Борисов и назначен като негов съветник. Според публикации в медиите Цветлин Йовчев сега ще бъде шеф на кабинета на новия президент, което още повече показва, че той просто бе принесен в жертва заради скандала.

Първият борец с престъпността в България – вътрешният министър Цветан Цветанов, чието ведомство бе посочено като отговорно за теча на СРС-та, в официален доклад на парламентарната подкомисия за контрол на разузнавателните средства, така и не призна нито за миг, че липсата на достатъчно контрол в МВР е в основата за публичното замеряне с флашки.

Единственият, които официално си призна, че записите са автентични, бе напусналият зам.-шеф на митниците Антони Странджев. Трябва да се отбележи, че той излезе от системата преди раздухването на скандала.

Със становище, че записите са оригинални, а не манипулирани, излезе френска лаборатория, която бе натоварена да изготви експертиза от ръководството на близкия до Алексей Петров в. „Галерия”, през който изтекоха разговорите на едрите държавни чиновници.

Всички експертизи, направени в България от Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология към МВР и от БАН, установиха единствено, че разговорите са презаписвани на няколко различни носителя. В заключенията на експертите не се коментираше въпросът дали разговорите са напасвани или не.

Отговор по въпроса не е дала и последната експертиза на БАН. Тя обаче дава основание на прокуратурата да спре разследването. Подробностите от заключението на тази последна експертиза остават за прокуратурата, защото тя е секретна за разлика от предходните.

Все пак под някаква форма скандалът ще стигне до съда, но по гражданско дело за клевета. Няколко дни преди прокуратурата да спре разследването, зам.-главният редактор на в. „Галерия” Явор Дачков обяви, че ще заведе дело срещу премиерът заради твърдението му, че записите са манипулирани с участието на журналиста.

За протокола трябва да се отбележи, че подслушването е било осъществено в рамките на разследване срещу сина на Ваньо Танов. "Съществен" е и фактът, че прокуратурата спира, а не прекратява делото. Това означава, че то може да се възобнови веднага, след като се появят някакви нови обстоятелства. Дотогава обаче ще си стои в "трета глуха".