Редица рекорди бяха поставени тази година при обявяването на номинациите за наградите "Оскар". Най-впечатляващият от тях обаче принадлежи на американския композитор Джон Уилямс, съобщи БТА.

Уилямс е номиниран за "Оскар" за оригинална музика за анимацията "Приключенията на Тинтин", а също за музиката към "Боен кон". Така общият брой номинации за наградата "Оскар" в актива на композитора през цялата му досегашна творческа кариера достигна 47. По този показател Уилямс отстъпва единствено на легендарния аниматор Уолт Дисни. Трети е Уди Алън с 23 номинации.

Мерил Стрийп, номинирана за наградата на американската киноакадемия за най-добра актриса за лентата "Желязната лейди", вече има 17 номинации. По този показател тя няма равна сред актрисите.

Тази година 9 актьори дебютираха в борбата за заветните златни статуетки на американската киноакадемия. Двама – Джордж Клуни и Мерил Стрийп, вече са носители на "Оскар" за разлика от конкурентите си.

Мишел Уилямс е номинирана за втори път в рамките на две поредни години. Тази година за изпълнението си в "Моята седмица с Мерилин", а миналата за – "Синя валентинка".

Спилбърг и Катлийн Кенеди в качеството си на продуценти на филма "Боен кон" са претенденти за "Оскар" за най-добър филм за седми път. Досега нито един колега не може да се похвали с постижението на Спилбърг и Кенеди. В САЩ именно продуцентът, а не режисьорът, е смятан за главната фигура по време на снимките на един филм. По тази причина, когато обявяват наградата "Оскар" за най-добър филм, статуетката се връчва на продуцента или продуцентите на лентата.

Уди Алън за седми път е номиниран за "Оскар" за режисура и сценарий на един и същ филм. По този показател създателят на "Полунощ в Париж" надмина предишния рекордьор Били Уайлдър.

Джордж Клуни тази година се отличи с това, че попадна в списъка на претендентите за най-престижното отличие в света на киното както в категорията най-добър актьор за "Потомците", така и за адаптирания сценарий на филма "Мартенски дни". С аналогичен "дубъл" актьорът е режисьор можеше да се похвали и през 2005 г.

Прави впечатление фактът, че тази година американската киноакадемия номинира за най-престижните си награди най-разнообразни като жанр филми, действието в които се развива в различни страни, през различни епохи. Сред тях са "Изобретението на Хюго 3D", който потапя зрителя в света на чудесни открития, "Артистът" – трогателна мелодрама в сравнение с по-сериозните и психологически ленти като "Потомците". А филмът "Дървото на живота" на Терънс Малик може да бъде отнесен към категорията "кино, което не е за всеки".

По приходи в бокс-офиса на първо място са "Южнячки" и "Шаферки" с по 170 млн. долара в САЩ и Канада. На второ място е "Мъжете, които мразеха жените" със 100 млн. долара. След тях на голяма дистанция ги следват "Кешбол" със 75 млн. долара и "Артистът" със 12 млн. долара.