Докато нямата лента "Артистът" набира пара по пътя към "Оскар"-ите, единственият друг "безмълвен" филм, печелил най-престижното отличие в киното, отново се устремява към Холивуд, предаде БТА.

"Криле", заснетият през 1927 г. епос за въздушни битки по времето на Първата световна война, печели първата награда "Оскар" за най-добър филм. Компанията "Парамаунт пикчърс", която през 2012 г. чества своята 100-годишнина, е възстановила класическата екшън лента и ще я прожектира в Академията за кинематографично изкуство и наука преди излизането й на Blu-ray диск на 24 януари.

Режисьор на "Криле" е Уилям Уелман, пилот ветеран от Първата световна война. Уелман дава на публиката от 1927 г. поглед към света, какъвто повечето хора никога не са имали. С камери, прикрепени към крехки биплани, екип от пилоти пресъздава въздушни битки и фигури от висшия пилотаж, които и до днес изумяват зрителите.

"За времето си филмът "Криле" е бил толкова вълнуващ, колкото "Междузвездни войни" и "Аватар" години по-късно. Спокойно можем да определим класическата лента като арт екшън филм", казва архивистът на Академията за кинематографично изкуство и наука Ранди Хаберкамп.

"Криле" е разказ за двама младежи от малък американски град, влюбени в едно и също момиче. Когато САЩ се включват в Първата световна война, двамата се записват във военно-въздушните сили. От съперници на земята, те стават най-добри приятели във въздуха. Ролите на двамата герои се изпълняват от Ричард Арлън и Чарлз Роджърс, а в образа на тяхната възлюбена се превъплъщава Джобина Ралстън. Във филма участват още Гари Купър и Клара Боу.

Заснет с бюджет от рекордните за времето си 2 млн. долара, "Криле" си струва всеки похарчен цент. Заради недоразумения с управата на киностудиото Уилям Уелман не е поканен на първата церемония по връчването на наградите "Оскар" през 1929 г., въпреки че филмът му е хит.

Подхранван от ентусиазма на публиката от дръзкото прекосяване на Атлантическия океан от Чарлз Линдберг, "Криле" става един от най-касовите филми на десетилетието. Черно-бялата няма лента "Артистът", режисирана от французина Мишел Азанависиюс, вероятно няма да пожъне огромен успех в бокс-офиса, въпреки че спечели над 40 отличия в наградния сезон. Филмът обаче остава фаворит за "Оскар" като поклон към ранните дни на киното.