Хората с диабет и наднормено тегло се увеличават с всяка изминала година. Причината се крие в съвременния стандарт на живот с висококалорийни храни и обездвижване. Диабетологът доц. д-р  Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология на ВМА, често поставя диагнозата метаболитен синдром.

Кога поставяте диагноза метаболитен синдром?
Метаболитният синдром се характеризира с няколко симптома: наднормено тегло, натрупване на мастна тъкан в коремната област с високи стойности на триглицериди, високи стойности на холестерол. Може да има завишени стойности на кръвна захар на гладно до 7, завишени стойности на пикочна киселина, разбира се и високо кръвно налягане. За да поставим диагнозата метаболитен синдром трябва да има завишени стойности на три от тези показатели.

Кое е предшестващото диабета или метаболитния синдром?
Метаболитният синдром може да бъде придружен с диабет тип 2, но може да има само метаболитен синдром, който се обуславя от наднормено тегло.

Има ли профилактика за метаболитния синдром?
Много важно е да профилактираме отключването на захарен диабет, отколкото да провеждаме неговото лечение, когато вече се е появил. Разполагаме с един от най-добрите скринингови методи за диагностика на тези състояния само за 2 минути.  

Какво представлява състоянието преддиабет?
Тогава, когато кръвната захар на гладно е до 7 ммол/л  и след нахранване е до 10 ммол/л, говорим за преддиабетно състояние.

Може ли човек с преддиабет да бъде излекуван?
Да, разбира се! Може да се отложи поне за 3-4-5 години отключването на захарен диабет. Затова е важно хората да се научат да правят профилактични прегледи, да се научат да се хранят правилно. Не всеки знае, че вкусното и сладко много пъти е вредно.