Всички здравноосигурени граждани имат право на един профилактичен преглед годишно. Какви са нови допълнителни права на децата, предвидени от Здравната каса обяснява д-р Галя Йорданова, шеф на дирекция "Извънболнична помощ" към НЗОК.

"Всеки пациент от нас тръгвайки при своя личен лекар плаща потребителска такса. Потребителската такса остава 2,40 лв. За хората в пенсионна възраст потребителската такса е 1 лв. Децата до 18 г., както и бременните до 45 дни след раждане, са освободени от потребителска такса".

Как се стига до специалист от един хронично болен?

От тази година има един нов елемент в наблюдението на хронично болните лица и това са лицата със сърдечно-съдови заболявания, които имат сърдечни импланти или транспланти. Ако досега те ходеха по общия ред, вече са включени в списъка на лицата, които подлежат на диспансерно наблюдение. Това означава едно направление от личния лекар, след което посещава кардиолог или детски кардиолог до края на живота с това направление.

Освен прегледите са предвидени високотехнологични изследвания за проследяване дейността на състоянието им като ехокардиография, доплерова сонография. Това е съществен момент. Болните от муковисцидоза над 18-годишна възраст няма нужда всеки път да ходят при личния лекар за да получи направление за консултация при гастроентеролог или специалист по пневмология.

Какви са новите моменти в извънболничната помощ?

"От тази година детето, когато посети личен лекар, достъпът до специалист е неограничен. Децата ще ползват повече специализирана педиатрична помощ, т.е. детски кардиолог, детски гастроентеролог, детски нефролог, детски пулмолог. Приоритетът ще бъде да се ползват специалисти, специализирана помощ. Тези талони за нас не са в ограничен режим. Те са ни безлимитни - за детски специалисти", обяснява от своя страна д-р Диана Чинарска, общо практикуващ лекар.

"Един нов момент е, че са включени две нови ваксини. Едната е петвалентна - много скъпа. Тя покрива пет заболявания: дифгерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и инфлуенца. Това са петте заболявания, които еднократно с една ваксинация ще бъдат покрити. Да не се травмират децата да бъдат боцкани няколко пъти", допълва тя.

Какво включват годишните профилактичните преглед?

"Един профилактичен преглед с анамнеза, една кардиограма, кръвно налягане, проверяване на много параметри на кръвната картина, обикновено се проверяват холестерол, триглицериди, като рискови фактори за хипертония, за захарен диабет е и за други социално значими заболявания. (...) При някои от тези прегледи открихме остеопороза. Даже има много новооткрити заболявания на млечната жлеза, на половите орани. Просто дойдоха на време и това им спаси живота и укрепи тяхното здраве", отбелязва д-р Чинарска.

"Ние сме задължени да покажем на пациента по коя пътека бихме могли да продължим неговото проследяване, неговото лечение, консултации. Всеки трябва да възползва от това свое право безплатно да осъществи прегледа си в удобно за него време през годината. Това е шанс да бъдем здрави", напомня д-р Йорданова.