Пътнически самолет на "Ер Франс" изчезна от радарите по време на полета от Бразилия до Франция с 228 души на борда - 216 пътници и 12 души екипаж. От пасажерите 126 души са мъже, 82 - жени, седем деца и едно бебе. Те са от 33 националности, сред които французи, германци и бразилци. Засега няма данни за българи сред пътниците.

За съжаление трябва да мислим за най-лошото, каза държавният министър Жан Луи Борло. Според Борло самолетът е изчезнал както от военните радари, така и от радарите на гражданската авиация.

По официална информация от "Ер Франс" самолетът е преминал през зона с гръмотевични бури и силни турболенции. Най-вероятно машината е била ударена от гръм.

Говорител на бразилските Военно-въздушни сили, пожелал анонимност, каза, че издирването е започнало днес сутринта, след като самолетът не установил редовна радиовръзка.

Самолетът е в експлоатация от 18 април 2005 г., има 18 870 летателни часа. Последният технически преглед е направен на 16 април тази година (видеото към новината е към 19:05 ч. българско време).

В сайта на "Ер Франс" (AirFrance.com) са публикувани телефони за контакти -

за набиране от чужбина: + 33 1 57 02 10 55; за набиране от Франция: 0800 800 812. Спешните телефони са само за роднини и близка, а  не за медиите, уточняват от компанията.

Черна хроника

Това е поредният от серията тежки инциденти със самолети за последната година. Трагедията съживи зловещите спомени от самолетната катастрофа на летище Барахас в Мадрид, в края на миналото лято, при която загинаха близо 160 души. На 20 август 2008 г. самолетът на испанската авиокомпания "Спанеър" се разби, малко след като излетя от мадридското летище. На борда му имаше 172 души. При инцидента загинаха 154 пътници, включително една българка.

Разследването доказа вина на тримата техници, отговорни за изправността на машината. Това е най-тежката самолетна катастрофа в Испания от 1985 г. насам.

В Европа друг инцидент със самолет на летище "Схипхол" в Амстердам, Холандия отне живота на 10 души, десетки бяха ранени. Самолетът Боинг 737 на турските авиолинии със 127 души на борда изгуби внезапно тяга във и се разби на метри преди летището. Причината е повреда в измервателните уреди.

От началото на годината в Съединените щати имаше две тежки самолетни катастрофи в щата Монтана и в Бъфало, щата Ню Йорк, в които загинаха близо 100 души.

Черната хроника от въздушни инциденти приключва с подвига на пилота на злополучния полет на "Ю Ес еъруейз" от Ню Йорк за Северна Каролина, който завърши във водите на река Хъдсън. Въпреки тежката повреда, след срещата си с ято птици, самолетът се приводни успешно в ледената реката и всички 155 пътници, заедно с екипажа се отърваха живи и здрави.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето