На 10 ноември предложената тема в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" беше за туберкулозата в детска възраст. Репортажът на д-р Вергиния Николова е заснет в Университетската болница за лечение на детски белодробни болести в София.

Ръководителят на клиниката проф. д-р Петко Минчев е национален консултант по детски белодробни болести. Той сподели тревожността си, че позабравената болест туберкулозата се завръща. Най-често тя засяга белия дроб, затова за поставянето на диагнозата е достатъчна рентгенова снимка и проба "Манту". Лечението е ефективно, но продължително. Необходимо е търпение и постоянство от страна на родителите от три до шест месеца, а понякога и година, за да бъде излекувано детето болно, от туберкулоза.

Профилактиката срещу туберкулозата се постига с БЦЖ ваксината, която се поставя безплатно на всяко новородено още в родилния дом. Реваксинациите също са безплатни и се поставят на 7, 12 и 17 години. Когато детето не е било реваксинирано, родителите е добре да попитат своя личен лекар кога е добре да бъде реваксинирано детето им.

Изключително важно е поддържането на добра имунна защита с прием на плодове и зеленчуци, разходки на чист въздух и поддържане на битова хигиена. Проф. Минчев не доумява, как е възможно да не се поддържа лична хигиена: "За да си чист, не са необходими средства, а чистотата е здраве".

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето