На 4 август в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за причините, които водят до намаление на слуха и в кои случаи лекарите препоръчват носенето на слухово апаратче или прибягват до операция за поставяне на имплант.

Д-р Вергиния Николова посети клиниката по УНГ на Университетска болница "Лозенец", където разговаря с отоневролога д-р Димитър Кехайов. В интервюто д-р Кехайов наблегна на факта, че трябва да се преодолее психологическата съпротива срещу носенето на слухови апаратчета. Той сподели недоумението си, че негови пациенти са били готови да се подложат на операция за поставяне на слухов имплант, защото не били съгласни да носят слухово апаратче.

Загубата на слуха в резултат на трайна увреда на слуховия нерв или на кортиевия апарат във вътрешното ухо може да бъде преодоляна единствено с имплант, но при други заболявания на ухото е добре да се възстанови слуха със слухов апарат. Д-р Кехайов би искал хората да погледнат на апаратчето като на моден аксесоар, както вече са се наложили очилата за корекция на зрението.

Най-масовата причина за намалението на слуха са възпалителните заболявания и тяхното лечение е консервативно. Тогава се прилагат медикаменти в комбинация с капки за уши, а в случаите, когато възпалението ангажира и Евстахиевата тръба, се добавят и капки за нос.

При пробито тъпанче вследствие на възпаление се изчаква да бъде излекувано възпалението и тогава се извършва пластика, докато за спукано тъпанче от травма, колкото по-бързо се извърши оперативната интервенция - толкова по-добре, съветва специалистът.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето