На 26 май в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за изследването на слуха на бебето още в родилния дом до 48-я час след раждането.

Д-р Вергиния Николова посети отделението по неонатология на болницата "Токуда", където разговаря с д-р Радка Масларска.

Подробно д-р Масларска разказа за прецизността на апаратчето, изследващо слуха, от което резултатът излиза за 1-2 минути, обработен по компютърен път. От видеоматериала, заснет от оператора Димитър Захариев, се вижда, че процедурата не е болезнена или неприятна за бебето.

Ползата от този диагностичен метод с отоакустични емисии, е неоспорима, защото обикновено в бебешка възраст не се разбира лесно, че детето не чува, и тогава се губи ценно време, без да се предприеме кохлеарна трансплантация и съответна рехабилитация на детето. Когато увреждането на слуха се установи още в родилния дом може веднага да се започне лечение, така че малкото дете да не изостава в интелектуалното и физическо развитие от своите връстници. Лично изживял този процес със своето дете, реаниматорът д-р Владислав Илиев сподели одобрение и задоволство, че вече в няколко неонатологични отделения в страната разполагат с апаратура за ранно изследване на слуха.

Риск за повреждане на слуха е, когато детето се роди недоносено или в рода вече има хора с глухота. В такива случаи е препоръчително да се проведе ранно изследване на слуха на бебето с апарат с отоакустични емисии.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето