В понеделник, 14 април в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова и операторът Станислав Стоянов посетиха Отделението по урология на болницата "Токуда" и оттам показаха на зрителите как чрез литотриптер (генератор на механични вълни) се разбиват бъбречни камъни без пълна упойка. Лекарят и пациентът виждат върху екран хода на процеса на разтрошаване на конкремента.

Александър Данчев, който е имал криза и болки от бъбречен камък рано сутринта, след проведената процедура – литотрипсия, сподели че не е изпитал болка от лечебната процедура, защото в началото уролозите са съобразили силата на ударната вълна в съответствие с неговата търпимост на болка. От рентгеновата си снимка той знае, че има още два камъка и е готов да дойде за поредната литотрипсия, когато специалистите препоръчат. Данчев вярва, че по този начин ще забрави за здравословния си проблем.

Завеждащият урологичното отделение д-р Калоян Давидов, обясни че методът е много по-щадящ в сравнение с оперативното отстраняване на камък в бъбрека, а лекарствата, които се дават за вкъщи са като тези по време на грип. Литотрипсията е приложима и подходяща дори и за разбиване на камъни в детска възраст.

По отношение на профилактиката д-р Давидов акцентира върху пиенето на повече вода ежедневно, за да може урината да бъде по-разредена, което възпрепятства образуването на конкременти в нея. Децата също трябва да бъдат приканвани да пият колкото се може повече вода. Затова лекарят цитира своя учител проф. д-р Хр. Куманов: "Профилактиката тече от чешмата".